Bertaubat ?

00:52:00

Bismillahirahmanirahim . Hee . Hari niey eyqin nak story pasal eyqin . eh , tak malu ke cerita pasal diri sendiri ? ofcourse tak sebabnya apa yang eyqin nak cerita niey totally menceritakan tentang diri eyqin yang dulunya selalu mengambil ringan bab agama . Alhamdulillah , Allah masih berikan eyqin peluang untuk berubah . Act , cerita ni totally pasal eyqin yang dulunya ' FREEHAIR ' tetapi kini mula berHIJJAB . Eyqin mula memakai tudung masa darjah 6 . sebelum tu , eyqin just pakai tudung bila nak pergi jalan or kedai makan . time sekolah pon pakai tudung jugak tapi kalau time study group untuk aktiviti outdoors eyqin tak pakai . mase eyqin darjah 6 , eyqin rapat dengan seorang muslimah yang tak pernah amik ringan pasal agama iaitu cik Syafiqah bt Sabar . kalau nak tahu ,masa eyqin keluar dengan dia , dia tak pernah marah eyqin or whatever kat eyqin pasal eyqin tak bertudung . Yes , dia sangat menghormati orang lain . as a friend , i proud with her . tapi eyqin sebagai perempuan mestilah rasa malu bila keluar dengan dia without hijjab . kekadang dalam hati eyqin , terdetik , tak panas ke Fiqah pakai tudung niey ? Satu hari tu , eyqin dengan Fiqah pergi , cyber cafe , time tu , eyqin tanya dia , " kau tak panas ke pakai tudung fiqah ? " fiqah jawab " tak pon . lagipun kan wajib pakai tudung " Time tu eyqin mula sedar , bodohnya eyqin sebab tak contohi Fiqah . dari situ eyqin start malu dengan diri sendiri . dan start dari situ jugak eyqin mula dapat petunjuk untuk memakai tudung . Alhamdulillah . Fiqah , thanks tau sebab adanya kau sebagai kawan aku , aku mula berubah . kalau tak , mungkin sampai sekarang aku masih freehair . Waktu first-first bertudung , mestilah rasa macam rimas sikit kan > sebabnya keluar rumah dah kene pakai tudung , tapi kalau dah selalu , dah jadi kebiasaan , dah tak ada masalah dah pasal tudung ni malah boleh jadi rasa kekok kalau tak pakai tudung bila keluar rumah . but , masa tu , masih ada yang kurang . apa yang kurangnya ? eyqin bertudung tapi kekadang eyqin just memakai pakaian yang berlengan pendek . sampailah satu hari tu , ada seorang lelaki ni update status kat facebook , dia tulis " kalau pakai tudung tapi pakai lengan pendek pon tak guna jugak " Pehhh ~ ayat dia betul-betul pedas . eyqin rasa macam dia tujukan status tu dekat eyqin sebab dia memang selalu nampak eyqin jenjalan . kalau status tu memang untuk eyqin , eyqin nak ucap terima kasih sangat , sebab status tu berjaya mengubah eyqin . kalau lelaki tu tak buat status macam tu , mungkin eyqin akan teruskan cara eyqin yang memakai tudung tetapi berlengan pendek . samapai ke detik ni dan InsyaAllah sampai akhir hayat eyqin , eyqin akan berhijjab bukan kerana manusia tetapi kerana Allah dan tugas seorang hamba disisiNya ialah mentaatiNya .


 
" Ya Allah , Kau tetapkanlah imanku  "

 
Tahukah anda bahawa setitik peluh perempuan disebabkan panas akibat menutup aurat dikira sebagai pahala ? sesungguhnya , agama Islam memang memudahkan umatnya  


#entry kali ini tidak ada kene mengena dengan sesiapa kecuali diri sendiri  

You Might Also Like

2 comments

  1. Alhamdulillah, sayang :)
    berubahlah selagi pint taubat ada untukmu. Sama2 kita berhijrah, insyaAllah.. ;)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah :)
    mari kita berhijrah pelan2 :) din sentiasa support awk :)

    ReplyDelete

Social Network