Jangan Bandingkan Aku Dengan Dia

09:56:00

Assalamualaikum dan hi . Maaf sebab terlalu sibuk sekarang . Kalah menteri aku ni . Hahaha . Topik hari ini , Jangan Bezakan Aku Dengan Dia . Siapa kat sini yang suka diri dia  dibanding-bandingkan dengan orang lain ? Rasanya tiada . Tapi , mungkin wujud jugak orang yang macam tu . Apa perasaan bila kita dibandingkan dengan orang lain ? It was horrible . Biasanya  perbandingan ini melibatkan orang yang lebih dari kita . Ya , macam dialah yang lagi baik , dialah yang lagi pandai , dialah yang paling cantik , and blaa blaa blaa . Stress ? Yaaaaaaaaaaaaaaaa . Sangat stress kot .

Image result for gambar orang stress

Fikirlah , manusia semua ada kekurangan dan kelebihan masing-masing . Stop jadi manusia yang berfikiran kolot . Ya , aku sendiri selalu dibanding bandingkan dengan "dia" yang kononnya , lagi lawa dan lagi rajin . Persoalannya , adakah aku perlu cantik semata-mata untuk puaskan hati orang ? Tidak rajinkah aku sedangkan aku selalu membantu ? Bukan nak kata apa , mulut manusia kan . Ada ja yang dia pandang kita ni tak betul . Tidak dinafikan , ada perbandingan yang membawa kebaikan . Misalnya , isu solat . Tapi , sebelum membuat perbandingan dengan orang lain , tolong fikirkan perasaan orang lain . Everyone want to be perfect , but  nobody is perfect . 

Tahu tak apa kesan kepada orang yang selalu dibandingkan tu ? Kalau tang perbandingan yang membawa kebaikan tu , in shaa Allah baik lah jadinya kan ? Kalau sebaliknya ? Tidak mustahil , mangsa menjadi seorang yang pendendam . Sebab selalu dibanding-bandingkan , mangsa boleh berdendam dengan si pemberi bandingan . Haaaa , tahukan manusia boleh buat apa saja bila dah dipengaruhi dengan dendam . Nauzubillahiminzalikk . Mintak dijauhkanlah ya . Selain itu , mangsa juga mungkin akan mengalami gejala stress . Stress boleh mendatangkan pelbagai kesan negatif okay . Contohnya , bunuh diri dan gila . Kesimpulannya , hentikanlah wabak banding bandingkan ini . Banyak kesan buruknya dari kesan baiknya . Jangan kondem sis , sis cuma nak luah beban kepala . Hahaha . Ada pendapat lain ? Komenlah . Kita share sama sama :)

Sekali lagi , maaf sebab jarang update blog . Masa tak berapa mengizinkan . Harap masih ada pembaca setia . Huhu . Ada ke pembaca setia persoalannya . Hahaha . Jumpa di post akan datang ! Assalamualaikum :D

You Might Also Like

6 comments

  1. Alahai tomeynyaa blog awak. nak pengsan rasa. hihihi

    ReplyDelete
  2. dibanding-bandingkan buat kita rasa down and rendah diri. tak baiknya orang yang cakap tu

    ReplyDelete
  3. Serabut kan kalau asyik kena banding, phewww.

    ReplyDelete
  4. nie laa die benda yang paling e'in tak suke.. banding-banding.. hmmmmm

    ReplyDelete
  5. saya pun tak suka bila orang membandingkan saa dengan orang lain.. sebab saya percaya setiap orang tak sama. dan tak kan sama, masing2 ada keunikan & kelebihan tersendiri..

    ReplyDelete
  6. relax k, tak yah serabut2 kan kepala tu.. pergi ambik wudhu dan solat, kalau boleh selalu buat solat tahajud, inshaallah segala beban dikepala tu akan hilang..

    ReplyDelete

Social Network